Cynamon i jego zaskakujące właściwości


Cynamon to znana wszystkim przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca o silnym aromacie, słodkawo-korzennym i lekko piekącym smaku. Występuje w postaci proszku lub w zwiniętych w rulonik kawałkach.

Uchodzi za najstarszą na świecie przyprawę, pierwsze wzmianki o cynamonie odnaleziono w starożytnych chińskich księgach zielarskich, w tym m.in. w księdze ziół mitycznego cesarza Shennonga( jego imię tłumaczy się jako “Boski Rolnik”, gdyż według chińskiej tradycji to on miał nauczyć ludzi uprawy wielu nowych roślin).

Cynamon - Sri Lanka

Głównym producentem cynamonu jest Sri Lanka.

W Europie cynamon pojawia się już w okresie starożytnych Rzymian, jednak początkowo ze względu na cenę, na jego sprowadzenie mogli pozwolić sobie wyłącznie najbogatsi. Nieco ponad 300 gram cynamonu kosztowało tyle co 10 miesięcy zwykłej pracy. Galen, starożytny lekarz i badacz, wskazuje nawet w swoich zapiskach, że rzymscy cesarze przechowywali cynamon w szkatułkach z klejnotami.

Obecnie głównym producentem cynamonu na świecie jest Sri Lanka.

Właściwości

W czasach starożytnych cynamon wykorzystywano do mięs ze względu na jego aromat(ukrycie zapachu zepsutego mięsa) jak i właściwości konserwujące(hamowanie powstawania bakterii, które psuły mięso).

Aromat i właściwości konserwujące były również wykorzystywane w zupełnie innym celu, w starożytnym Egipcie z cynamonu korzystano w procesie mumifikacji zwłok, aromat “zabijał” nieprzyjemny zapach martwego ciała i jednocześnie je konserwował, natomiast w starożytnym Rzymie niwelował nieprzyjemny zapach podczas palenia zwłok.

Obecnie cynamon gości głównie na naszych stołach, w Polsce najczęściej dodajemy go do potraw z jabłkami lub napojów takich jak herbaty czy grzańce. W Indiach jest jednym ze składników do przyrządzenia curry, we Włoszech przyprawia się nim zupę fasolową, a we Francji dodaje do potraw mięsnych i wina korzennego.

Cynamon - domowe mini spa

Cynamon posiada również właściwości zdrowotne, działa dezynfekująco, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i bakteriobójczo. W połączeniu z miodem może działać na zmniejszenie bólu stawów, dodany do grzanego wina może pomóc w walce z przeziębieniem, wzmaga apetyt i poprawia przemianę materii, może obniżać poziom cukru i cholesterolu, a nawet wpływa na lepszą pamięć i koncentrację.

Warto jednak pamiętać, żeby nie nadużywać cynamonu, gdyż jego nadmierne spożycie może prowadzić do uszkodzenia nerek i wątroby. Nie jest też zalecany dla kobiet w ciąży, przeprowadzone badania wskazują, że obecność w cynamonie kumaryny zwiększa ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu, a nawet powstania wad rozwojowych dziecka w obrębie zmysłów wzroku i słuchu.

Zastosowanie w domowym mini spa

Cynamon ma również rozmaite zastosowania w kosmetyce. Dzięki bogatej zawartości antyoksydantów zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, jego działanie ujędrniające wykorzystuje się w kuracjach antycellulitowych i wyszczuplających.

W kosmetologii korzysta się również z olejku cynamonowego, powstającego w procesie destylacji kory cynamonowca. Ma on działanie ujędrniające, rozjaśniające i ściągające. Sprawdza się w walce z trądzikiem i przebarwieniami.

Doskonale znane wszystkim są przede wszystkim właściwości rozgrzewające cynamonu, zarówno w przypadku dodania do napojów takich jak herbata czy grzaniec, ale również przy domowych kąpielach, które doskonale sprawdzają się przy przeziębieniu czy zaburzeniach krążeniach. Kąpiele cynamonowe wpływają również na redukcję przebarwień.

Cynamonowa maseczka do twarzy

Jak wykorzystać właściwości cynamonu w domowej pielęgnacji? Wystarczy cynamon i miód!

Przygotuj miseczkę, jedną łyżkę miodu i jedną łyżkę cynamonu. Składniki dokładnie wymieszaj ze sobą na jednolitą papkę i nałóż na twarz na ok. 20 minut po czym zmyj ciepłą wodą.

Tak przygotowana maseczka dogłębnie oczyszcza skórę, przywraca jej jędrność, łagodzi stany zapalne i zmniejsza widoczność rozszerzonych porów. Doskonale sprawdza się przy pielęgnacji cery tłustej i mieszanej.

Maseczka z cynamonu i banana

Składniki:

  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 banan
  • 1 łyżka soku z cytryny

Jak przygotować maseczkę?

Obieramy banana i rozgniatamy w miseczce, dodajemy pozostałe składanki i mieszamy dokładnie na jednolitą papkę. Dla uzyskania jednolitej konsystencji możemy użyć miksera. Gotową maseczkę nakładamy na oczyszczoną twarz na około 20 minut, po czym dokładnie zmywamy ciepłą wodą.

Tak przygotowana maseczka doskonale odżywia naszą skórę, przywraca jej jędrność, dodaje blasku, a także rozjaśnia przebarwienia.

 

Szukasz informacji o problemach skórnych, profesjonalnej pielęgnacji i zabiegach kosmetycznych? Zajrzyj na mojego drugiego bloga: Zadbana i piękna, gdzie znajdziesz informacje m.in. o peelingach chemicznych, pielęgnacji skóry z trądzikiem, przebarwieniach, wpływie odżywiania na naszą skórę…

monika.wilk

Witaj na moim blogu, mam na imię Monika i z wykształcenia jestem kosmetologiem. Na co dzień, już od kilku lat, rozwijam swój salon kosmetyczny Twoje mini spa, jak również prowadzę zajęcia na kierunku kosmetologia na wyższej uczelni w Krakowie.

Przeczytaj również

Skomentuj

O mnie

Monika Wilk

Monika Wilk

Witaj na moim blogu, mam na imię Monika i z wykształcenia jestem kosmetologiem. Na co dzień, już od kilku lat, rozwijam swój salon kosmetyczny Twoje mini spa, jak również prowadzę zajęcia na kierunku kosmetologia na wyższej uczelni w Krakowie.

Twoje mini spa

ul. Dauna 97 lokal 4, Kraków

www.twojeminispa.pl
salon.twojeminispa@gmail.com

Tel.: +48 604 299 029

Najnowsze