Olejek arganowy – właściwości i zastosowanie w pielęgnacji


Złoto Maroka, czyli dobrze znany nam wszystkim z rozmaitych kosmetyków olejek arganowy posiada doskonałe właściwości pielęgnacyjne. Jest wykorzystywany na rynku kosmetycznym w produktach do pielęgnacji m.in. włosów i skóry. Skąd pochodzi to “płynne złoto”, jak dokładnie wpływa nasze paznokcie, włosy i skórę?

Olejek arganowy ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne jest często określany mianem eliksiru młodości, ale jego zalety wykorzystywane są również w medycynie, a także w kuchni.

Argarnia żelazna

Olejek arganowy do celów kosmetycznych produkowany jest z surowych orzechów drzewa arganii żelaznej, nazywanym potocznie drzewem arganowym lub drzewem życia.

Argania żelazna bardzo często nazywana jest drzewem życia.

Argania żelazna występuje wyłącznie w regionie Sus w południowym Maroku, pomiędzy As-Sawirą, a Agadirem na terenach obejmujących 700-800 tys. hektarów. Ocenia się, że na terenie tym występuje około 21 milionów drzew arganowych, odgrywających ważną rolę w funkcjonowaniu tego środowiska. Notuje się jednak ciągły spadek ich liczby. Zdziczałe drzewa tego gatunku rosną także w południowej Hiszpanii.

Pień arganii jest często poskręcany i sękaty, co pozwala kozom wspinać się na drzewa i zjadać ich liście oraz owoce. Jednak w okresie owocowania drzewa arganowe są przed nimi chronione przez grupy strażników.

Tradycyjna metoda wytwarzania polega na zmieleniu w ręcznych żarnach ziaren owoców drzewa arganowego do oleistej pasty, z której ręcznie wyciska się olej. Ponieważ ziarna trudno otworzyć, zbierało się je wyplute lub wydalone w odchodach przez kozy. Następnie były oczyszczane, rozłupywane, suszone, prażone, dodawano wody i dopiero mieliło. Obecnie w procesie wytwarzania oleju pojawiły się elementy maszynowe, jednak na jego cenę wpływa fakt, że w większości proces przebiega ręcznie.

Produkcja oleju arganowego

Produkcja oleju arganowego nie należy do najłatwiejszych, do wyprodukowania 1 litra oleju tradycyjną metodą tłoczenia na zimno potrzeba ok. 30–35 kg owoców i 8 godzin pracy:

  • zbieranie owoców arganii – zbiera się owoce/orzechy znajdujące na ziemi, nie powinno się ich zrywać lub strącać,
  • suszenie na słońcu – ten etap może trwać nawet do kilku tygodni,
  • pozyskiwanie nasion – po odpowiednim wysuszeniu orzechy się rozłupuje za pomocą kamieni i pozyskuje z nich nasiona,
  • rozłupywanie nasion i wydobywanie jądra nasiennego,
  • prażenie pozyskanych z nasion jąder nasiennych,
  • ekstrakcja oleju.

Produkcja oleju arganowego jest nadal wykonywana na wsiach głównie przez kobiety.

Najwyższej jakości olej arganowy pozyskuje się za pomocą ekstrakcji półautomatycznej, za pomocą tłoczenia na zimno. Jest to niezwykle wydajna metoda, jak również pozwalająca zachować drogocenne składniki olejku.

Rozróżnia się dwa rodzaje oleju arganowego: ciemniejszy, który może być używany do gotowania oraz jaśniejszy – kosmetyczny

Olejek arganowy – właściwości

Olejek arganowy to przede wszystkim źródło witaminy E, steroli, nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega 3, omega 6, omega 9. Ma różne właściwości medyczne, między innymi obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie i wspomaga naturalną odporność organizmu.

Lokalni mieszkańcy terenów związanych z produkcją oleju arganowego wytwarzają swój własny olej służący głównie do gotowania. Używają go na przykład do doprawiania sałatek, nadając daniu bogaty, orzechowy aromat.

Pozostałością z ziaren po tłoczeniu oleju jest gęsta pasta o czekoladowym kolorze o nazwie amlou, która posłodzona serwowana jest jako dip, zbliżony smakiem do masła orzechowego, do chleba na śniadanie w lokalnych gospodarstwach domowych.

Olejek arganowy – pielęgnacja skóry

Olej arganowy, zwany eliksirem młodości, jest składnikiem wielu kosmetyków anti-aging, m.in. dzięki dużej zawartości tokoferoli czyli witaminy E, która chroni nasz organizm przed starzeniem się komórek. Doskonale penetruje skórę, dobrze się wchłania i działa nie tylko na powierzchni skóry, ale również w głębszych warstwach. Co ważne, nie wykazuje właściwości uczulających, więc zalecany jest również dla skóry wrażliwej, skłonnej do podrażnień i cery alergicznej.

Zalecany jest w walce z przedwczesnym starzeniem się oraz ze zmarszczkami, pomaga je zredukować poprzez odbudowę warstwy lipidowej, pozwalając zachować młody wygląd skóry na dłużej. Dzięki naturalnym antyoksydantom chroni organizm przed wolnymi rodnikami, ma właściwości silnie nawilżające, ujędrnia, a także regeneruje skórę. Chroni przed działaniem szkodliwych dla cery czynników zewnętrznych, takich jak słońce, wiatr czy zimno.

Właściwości przeciwstarzeniowe to jednak nie jedyne zalety oleju arganowego, sprawdza się również w pielęgnacji skóry problematycznej. Wykazuje skuteczność w walce z trądzikiem, łuszczycą i egzemą, a także w przypadku leczenia blizn i rozstępów.

Olejek arganowy jest wrażliwy na światło słoneczne, dlatego trzymaj go z daleko od słońca i wysokich temperatur.

Olejek arganowy – pielęgnacja włosów i rzęs

Olej arganowy ma również bardzo korzystny wpływ na nasze włosy, dzięki niemu będą zregenerowane, błyszczące, cebulki wzmocnione(mniejsza ilość wypadających włosów), a skóra głowy odpowiednio nawilżona.

Jest szczególnie polecany dla włosów suchych, zniszczonych, z rozdwojonymi końcówkami, chroni również włosy przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych.

Na włosach nie kończą się jednak doskonałe właściwości olejku arganowego, możemy go wykorzystać do pielęgnacji rzęs, dzięki czemu będą wzmocnione, nawilżone, odżywianie i będą rzadziej wypadać. Możesz go nakładać na rzęsy za pomocą czystej szczoteczki po tuszu, tak jak zwykłą odżywkę.

Olejek arganowy – pielęgnacja dłoni i paznokci

Olej arganowy doskonale wpływa również na nasze dłonie szybko poprawiając stan skóry, likwidując przebarwienia, zarówno te wywołane słońcem jak i zmianami hormonalnymi.

Paznokcie pielęgnowane olejem arganowym stają się twardsze i lepiej odżywione, zniwelowane zostają przebarwienia na płytce jak również zadzierające się skórki.

Twoje paznokcie nie są w najlepszej kondycji? Wetrzyj odrobinę oleju w płytkę i skórki wokół i powtarzaj ten zabieg aż zauważysz, że paznokcie stały się mocniejsze.


Jak wykorzystywać olejek arganowy w domowej pielęgnacji? O tym już niedługo na blogu! Obserwujcie i bądźcie na bieżąco!

Monika Wilk-Głodzik

Witaj na moim blogu, mam na imię Monika i z wykształcenia jestem kosmetologiem. Na co dzień, już od kilku lat, rozwijam swój salon kosmetyczny Twoje mini spa, jak również prowadzę zajęcia na kierunku kosmetologia na wyższej uczelni w Krakowie.

Przeczytaj również

Skomentuj

O mnie

Monika Wilk-Głodzik

Monika Wilk-Głodzik

Witaj na moim blogu, mam na imię Monika i z wykształcenia jestem kosmetologiem. Na co dzień, już od kilku lat, rozwijam swój salon kosmetyczny Twoje mini spa, jak również prowadzę zajęcia na kierunku kosmetologia na wyższej uczelni w Krakowie.

Twoje mini spa

ul. Dauna 97 lokal 4, Kraków

www.twojeminispa.pl
salon.twojeminispa@gmail.com

Tel.: +48 604 299 029