Olejek z pestek malin


Maliny – kto ich nie lubi? ?  Trudno oprzeć się tym małym czerwonym i słodkim owocom.

Już od czasów starożytnych Greków i Rzymian owoce malin były wykorzystywane nie tylko jako pożywienie, ale również w celach leczniczych. Zarówno świeże owoce, jak i sok z malin obniżają temperaturę ciała, ułatwiają trawienie oraz gaszą pragnienie. Olejek jest pozyskiwany z malutkich pestek, co powoduje, że jego produkcja jest pracochłonna i mało wydajna.

Olejek z pestek malin zawiera:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy i α-linolenowy. Kwas linolowy odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu skóry – suchej skórze pomaga w utrzymaniu odpowiedniej bariery lipidowej naskórka, normalizuje jej metabolizm i chroni przed utratą wody. Ponadto wbudowany jest w struktury błony komórkowej oraz wykorzystywany do produkcji ceramidów, które są naturalnym składnikiem sebum. Kwas α-linolenowy ma działanie łagodzące, gojące skórę oraz przeciwzapalne;
  • witaminę E, która jest naturalnym antyoksydantem rozpuszczalnym w tłuszczach;
  • karotenoidy (witamina A),
  • flawonoidy takie jak elagotainy, które są prekursorem kwasu elagowego mającego silne działanie przeciwrodnikowe i chroniące nasze DNA komórek. Kwas elagowy ma również działanie antyseptyczne, przeciwbakteryjne i zapobiegające powstawaniu przebarwień.

Kwas α-linolenowy i kwas linolowy w obecności witaminy E wzmacniają odporność i ochronę skóry przed promieniowaniem UV-B, zmniejszając reakcje zapalne i zaczerwienienie skóry.

Reasumując, olejek z pestek malin:

  • jest naturalnym filtrem UV-B,
  • łagodzi rumień posłoneczny,
  • chroni przed fotostarzeniem skóry,
  • wzmacnia barierę lipidową naskórka,
  • zwiększa elastyczność i nawilżenie skóry,
  • poprawia pracę gruczołów łojowych,
  • jest naturalnym konserwantem kosmetyków,
  • wspomaga przenikanie innych składników aktywnych zawartych w olejku oraz w innych kosmetykach.

Warto zapamiętać, że kwas linolowy pełni istotną funkcję w regulacji pracy gruczołów łojowych, a także ma działanie odblokowujące pory skóry i redukujące zaskórniki. To ważna informacja dla osób o cerze trądzikowej i tłustej – zastosowanie kwasu linolowego pomaga uporać się z zanieczyszczeniami skóry twarzy.

Tekst pochodzi z mojego drugiego bloga: Zadbana i piękna

Jeżeli szukasz nie tylko prostych sposobów na domową pielęgnację, ale chcesz też poczytać o mikro- i makroelementach i ich wpływie na naszą skórę lub dowiedzieć się więcej o problemach skórnych i skutecznej walce z nimi to koniecznie zajrzyj i tam.

monika.wilk

Witaj na moim blogu, mam na imię Monika i z wykształcenia jestem kosmetologiem. Na co dzień, już od kilku lat, rozwijam swój salon kosmetyczny Twoje mini spa, jak również prowadzę zajęcia na kierunku kosmetologia na wyższej uczelni w Krakowie.

Przeczytaj również

Skomentuj

O mnie

Monika Wilk

Monika Wilk

Witaj na moim blogu, mam na imię Monika i z wykształcenia jestem kosmetologiem. Na co dzień, już od kilku lat, rozwijam swój salon kosmetyczny Twoje mini spa, jak również prowadzę zajęcia na kierunku kosmetologia na wyższej uczelni w Krakowie.

Twoje mini spa

ul. Dauna 97 lokal 4, Kraków

www.twojeminispa.pl
salon.twojeminispa@gmail.com

Tel.: +48 604 299 029